Jak wybrać wytrzymały i estetyczny blat do kuchni?

top_jak_dbac_o_drewniany_blat_kuchennyBlat to bardzo istotny element wyposażenia kuchni. Powinien być nie tylko estetyczny, ale także funkcjonalny. Warto zwrócić uwagę na  jego trwałość, odporność na zabrudzenia i uszkodzenia mechaniczne. Codzienne użytkowanie uprzyjemni nam także łatwość czyszczenia blatu. Zobacz, jak wybrać odpowiedni blat do swojej kuchni.

Wytrzymałość i odporność na uszkodzenia

Trwałość blatu kuchennego wynika z materiału użytego do jego produkcji. Na rynku znajdziemy wiele różnych rodzajów blatów: drewniane, kamienne, laminowane, betonowe, stalowe, szklane, ceramiczne. Każdy z nich różni się parametrami, warto więc dobrze zastanowić się, na jakie niebezpieczeństwa będzie narażony blat w naszej kuchni. Ze względu na niską cenę dużą popularnością cieszą się blaty laminowane. Są odporne na działanie wysokiej temperatury, choć cechują się jednocześnie dużą wrażliwością na wilgoć. Zdecydowanie łatwej jest je uszkodzić niż ich odpowiedniki z kamienia lub betonu. Bardzo odporne na zarysowania i obtłuczenia są także powierzchnie stalowe. Niestety, pod tym względem znacznie gorzej wypada drewno – ten piękny surowiec bardzo łatwo jest zarysować, a upadające ciężkie przedmioty mogą przyczynić się do powstania nieestetycznych wgnieceń. Jeśli zatem najważniejszą dla nas cechą jest trwałość bądź odporność na uszkodzenia mechaniczne, powinniśmy wybrać blat spośród modeli kamiennych i stalowych. Możemy także zastanowić się nad wykończeniem ze szkła hartowanego. Jeśli dopuszczamy pewne ustępstwa na rzecz ceny, możemy rozważyć blat laminowany.

Odporność na plamy

Kolejną cechą, którą warto wziąć pod uwagę, jest odporność na zabrudzenia i łatwość w usuwaniu plam. Pod tym względem bardzo korzystnie wypadają blaty laminowane. Należy jednak uważać żeby podczas mycia nie pozostawić na powierzchni za dużo wody; jeśli wilgoć dostanie się do wnętrza płyty, może spowodować spęcznienie materiału, a w efekcie nieestetyczne deformacje. Odporne na plamy są także blaty stalowe i szklane. Jednak ich czyszczenie przysporzyć może nieco więcej problemów – po pobieżnym umyciu pozostać mogą na powierzchni widoczne smugi. Blaty kamienne nieco łatwiej chłoną zabrudzenia i są trudniejsze w czyszczeniu ze względu na chropowatą fakturę. Charakter blatu zależeć będzie w dużej mierze od rodzaju kamienia, jaki wybierzemy. Pod względem utrzymania czystości niezbyt korzystnie wypada drewno. Jest zdecydowanie mniej odporne na plamy powstałe pod wpływem tłuszczu. Należy zwrócić uwagę na staranność impregnacji blatu, jest to bowiem jedyny sposób aby zabezpieczyć jego powierzchnię przed działaniem wody i substancji barwiących.

Wygląd jest również istotny

Oprócz cech funkcjonalnych ważne są także aspekty wizualne. Blat kuchenny musi po prostu pasować do mebli oraz stylu wnętrza. Ze względu na piękny wygląd chętnie wybieramy drewno i kamień. W mieszkaniach nowoczesnych bardzo efektownie wyglądają stal i szkło. Do wielu aranżacji pasuje także laminat – dzięki temu, że pokryty być może folią imitującą dowolny materiał.

Blat kuchenny należy dopasować do wyglądu wnętrza, uwzględniając jednocześnie jego wytrzymałość, odporność na plamy i działanie wysokiej temperatury.